Poslední návštěva: Právě je úte 26. zář 2023 4:15:21

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: dopisy, pohlednice, památníky a deníky čs. vojáků 1918-1939
PříspěvekNapsal: sob 26. led 2013 14:34:34 
Člen KVH Milovice

Znojmo 22/V 38.

Drazí!

Dostal jsem balík s vánočkami a jiným přilepšením. Dostal jsem to v neděli a sotva jsem to rozbalil a “rozmístil” dal jsem se do psaní. Nemusím podotýkat, že jsem všechno (obsah) velmi rád přijal. Tričko take dobré! Rady o posílání věcí (balíků a kufrů) vezmu na vědomí. Teď asi pošlu do Prahy můj vycházkový dlouhý plášť. V Týně ho potřebovat už nebudu a když tak byste mi ho zase poslali. Také prádla mám moc. Dávám si prát – a to již říká, že stačí 2 košile, 2 kalhoty spod. a podob. Může být něco v reservě ale 5 košil a 4 spodky – to je zbytečnost a přítěž. Proto, jestli pošlu kabát, tak bych take přiložil ještě zbytečné prádlo. Opravdu zbytečné.
Když má člověk nutný počet – ale dobrých věcí k dispozici – má v nich, přehled a pořádek a take menší počet nedává příležitost k nepořádku . Právě tak je tomu se všemi věcmi. Velké vojsko, nepořádné, nic nedokáže atd….

• plnící pero je dobré, jen že teď ho již nebudu mít příležitost tolik používat jako ve škole.

Při té příležitosti něco podotknu ke dnešní “situaci” politické a vojenské. Fakt je, že je situace velmi povážlivá. Nebudu a nesmím psát co se děje, ale myslím si, že toho víc nevím jak Vy. Jen ovšem činnost nás vojáků je mi “jasnější”. To jest, že vím, že děláme co můžeme a že se nebojíme a jsme připraveni. Dnes je všechno možné a příjde-li něco, příjde. Všichni uděláme, co budeme moct, a vědomí, že bráníme spravedlivé je naší největší odměnou.
Co dělám teď, to ovšem zdaleka neodpovídá programu . Nyrychlo jsme složili zkoušky a máme zase vše “připraveno”. Já a všichni ostatní jsme připraveni na všechno. Každou chvíly čekáme přemístění ať tam či onam.
Proto musí člověk i s posíláním věcí napřed počkat. Mít zase všechno “připraveno”
Teď až dopíši tento dopis budu sedět s ostatními ve světnici a budu čekat na vystřídání stráží. Budeme střídat kluky, kteří byli střežit v noci. Teď prší bylo by slušně nepříjemné ale musí to být. Provokace Henleinovců jsou ve Znojmě na denim pořádku. Došlo to daleko, ale běda!!..... pak to bude lítat, pak to bude jako o Vánocích….. stormy ověšené!
Teď dost toho, a něco lepšího a veselejšího. Je dopoledne nedělní a chystá se dobrý oběd. Jsou řízky, brambory a hlávkový salát. Jak vidět, velmi dobré. Na koníčkách si take vyjedeme kousek ven, neboť koně nesmí dlouho stat. Jindy čteme různé zábavné časopisy, ležíme často na kavalcích a podřimujeme. Ovšem že oblečeni.
Při zkouškách jsem byl klidný a měl jsem při tom I štěstí, které voják tolik potřebuje. Když jsem vitahak z čepice lístek s číslem otázky, vždy při 3 zkouškách jsem vytáhl dobré číslo otázky. Dobrý prospěch tedy budu určitě mít a ten mi stačí, abych se dostal do kadetky. Zuby mi doctor (korunky) udělal velmi dobře. Rád bych přijel do Prahy na Svatoduš. Svátky – ovšem vě záleží na “situaci.” Teď dostaneme 2 pásky jako absolventi školy. Mohlo to být vše hezčí a veselejší ale ty bílopunčochéři vše kazí. Měli jsme, jak jsem psal program slavnostní na ukončení školy a s toho již asi sejde. Tím větší je náš vztek a touha ukázat, že je nám a né jim ubližováno.
Příjde čas pro nás, my na něj čekáme….. a ne “es Kommt der Tag”… pro hitlerovce. Proto mi žádný starch nemusíme mít, naopak velkou naději, že se nám podaří ta věc. Někteří nevěří a pochybují . Žižka je nad námi a v nás, to říkají naši velitelé. To znamená všechno! Přejeme si ovšem všichni, aby ti, kteří toto vše způsobují dostali rozum. Sice to není moc lichotivé pro ty štváče – neboť jsou již většinou dospělí, ale my bychom jim odpustili I teď, třeba dost neradi.

Váš (nečitelné)

Přílohy:
CIMG3848.JPG
CIMG3848.JPG [ 65.99 KiB | Zobrazeno 11592 krát ]
Offline Profil  

Předmět příspěvku: Re: dopisy, pohlednice, památníky a deníky čs. vojáků 1918-1
PříspěvekNapsal: sob 26. led 2013 15:54:17 
Člen KVH Milovice

musím říct, že mě to velice zaujalo tento dopis. Hodně vypovídá o své době ve které byl napsán. Moc zajímávé. rozhodně se mi to líbí víc než 38 mužů dobývá Vischy. =) Díky za zajímavý dokument.

Offline Profil  

Předmět příspěvku: Re: dopisy, pohlednice, památníky a deníky čs. vojáků 1918-1
PříspěvekNapsal: pát 27. pro 2013 15:43:33 
Člen KVH Milovice

Úryvek z památníku vojáka 9 roty 42 pěšího pluku, posádkou z Rumburku. 1929 -1931

Miluj - ale pamatuj!

Hochu je-li s Tebou dívka,v pokoji samotná,
pamatuj, bys zavřel dveře a včas také okénka!
V milování něž se nadáš uběhne hned hodinka,
nevíš - zda si pro dcerušku nepřiběhla matinka.
A co sám chceš podniknouti k tomu svědků nevolej,
po tmě hřeší se tak sladce a šetří se petrolej.

V Rumburku 12/III 1931
Příklad kamarádu,
V. Hájek

Bramborová.

Venku je tak krásný večer,
panenka mi kývá -
a těch brambor ze hromady
vůbec neubývá!
Kluci - je to samá šarže!
Dávno šli se koupat!
Jen já musím s žalem v srdci
brambůrečky loupat!